SMS lån

SMS lån

SMS-lån är smidiga eftersom man skickar in sin ansökan via telefonen och snabbt får svar. Beviljas lånet kommer pengarna kvickt in på kontot. Många SMS-lån är dock väldigt dyra, så som konsument gäller det att man inte väljer första bästa erbjudande utan noga granskar vad som står till buds. Detta kan givetvis vara svårt att orka och hinna med i en pressande situation, men man måste försöka hålla huvudet kallt för SMS-lån kan bli väldigt dyra om man väljer fel. Har man redan en pressad ekonomisk situation kan det bli svårt att betala av lånet i tid, och så hamnar man i en negativ spiral av påminnelseavgifter, inkassokostnader och betalningsanmärkningar.

När man jämför olika SMS-lån är det viktigt att titta på helheltskostnaden för lånet, istället för att bara titta på räntan. Det är lätt för en långivare att sätta räntan lågt och sedan kompensera sig genom att ta ut höga avgifter för lånet, till exempel fakturaavgift och uppläggningsavgift.

När man väljer mellan olika SMS-lån är det också viktigt att vara ärlig mot sig själv och se på situationen med realistiska ögon. Kommer jag verkligen att kunna betala av hela detta lån, plus ränta och avgifter, i en klumpsumma inom 30 dagar? Eller bör jag välja ett SMS-lån med en avbetalningsplan som är mer realistisk för min situation, även om det innebär en något högre kostnad för lånet?

smslån

Alternativ till SMS-lån

SMS-lån är enkla att ansöka om och man kan få in pengarna på kontot väldigt snabbt, men ofta betalar vi dyrt för denna bekvämlighet. Det är många situationer då ett vanlig privatlån från banken är ett bättre alternativ, och nu för tiden går det att ansöka om privatlån från banken online så man behöver inte ta på sig finkostymen och ge sig iväg till bankkontoret.

Ett annat alternativ till SMS-lån är att kontrollera om det finns möjlighet att koppla en kredit till bankkortet och hur villkoren ser ut för den sådan kredit. Vissa kreditkort låter dig låna pengar räntefritt så länge du betalar tillbaka dem inom en viss tid, till exempel inom 30 dagar. Tänk på att särskilda villkor kan gälla när man använder kreditutrymme för kontantuttag istället för att betala med det.

Nya regler från och med den 1 september 2018

Den 1 september 2018 trädde nya regler för högkostnadskrediter i kraft i den svenska konsumentkreditlagen. Kortfattat innebar detta att begreppet högkostnadskredit infördes i lagen, samt att lagstiftaren införde ett räntetak och ett kostnadstak för sådana kredit. Vad begreppen högkostnadskredit och räntetak rent praktiskt innebär i detta sammanhang hänger ihop med det aktuella räntelänget i Sverige, och gränserna rör sig i takt med att det allmänna ränteläget ändras.

Den 1 september 2018 låg det allmänna ränteläget på en nivå som innebar att:

  • En kredit räknades som högkostnadskredit om årsräntan var minst 29,5%.
  • Räntetaket hamnade på 39,5% årsränta.

Viktigt: Kontrollera alltid var räntetaket ligger just nu, istället för att lita på gamla siffror.

Kostnadstaket

Kostnadstaket innebär att totalkostnaden för en högkostnadskredit inte får överstiga lånebeloppet. Om du lånar 4 000 kronor ska du alltså inte behöva betala mer än totalt 4 000 kronor i ränta och avgifter.